Waarom Ayurveda gekookte voeding aanraadt

Tegenwoordig hebben mensen het zo druk met werken en proberen voor zichzelf en hun gezin te zorgen, dat ze het gevoel hebben dat ze het te druk hebben om eten te koken. Als gevolg hiervan zien we dat ze op verschillende manieren rauwe groenten consumeren, die er misschien gezond uitzien, maar in werkelijkheid niet zo voedzaam zijn als hun gekookte tegenhangers. Een tijdje lang was het rawfood-dieet populair. Het argument was dat wanneer je het voedsel kookt, je de enzymen in het voedsel verliest. Dat is zo, maar daar komen we zo op terug.

Veel mensen besloten ook om te leren hoe ze hun groenten moeten persen, in plaats van ze te koken. Ze hebben het gevoel dat het sapproces de harde cellulosevezels in het voedsel afbreekt, waardoor ze snel in de cellen kunnen worden opgenomen. Wat ook zo is , maar we zullen dat ook nader onder de loep nemen. Mensen maken tegenwoordig veel salades omdat ze de sla en groenten snel kunnen snijden en in een kom kunnen gooien – en het ziet er zo groen en gezond uit. Dus hoe komt het dan dat, als je naar keukens en culturen over de hele wereld kijkt, je mensen hun eten ziet koken als hun dag begint? Je ziet ze geen grote rauwe salades eten of mensen in inheemse culturen die hun groenten uitpersen. Hetzelfde geldt voor de blauwe zones van de wereld waar mensen meer dan 100 jaar oud worden dan in enig ander deel van de wereld – ja, ze koken ook hun eten.

Wanneer we tegenstrijdige informatie als deze zien, is het fijn om te kijken wat de oude zieners van Ayurveda hierover te zeggen hadden. Ze herkenden deze informatie vanuit een zeer hoge bewustzijnsstaat. Er wordt dan ook gezegd dat de juweeltjes van kennis van Ayurveda siddhanta’s zijn, wat ruwweg vertaald wordt als eeuwige waarheden. Waarheid die over 1 of 10 generaties hetzelfde zal zijn. In tegenstelling tot modern onderzoek dat aantoont dat eieren goed voor je zijn. Nee, ze zijn slecht. Of dat cholesterol je bloedvaten verstopt. Nee dat doet het niet. Cholesterol is eigenlijk zo belangrijk dat je er onmogelijk genoeg van kunt eten op een dag om aan de behoeften van het lichaam te voldoen.
Laten we eens kijken wat die oude zieners van Ayurveda te zeggen hadden over het koken van voedsel.
Ten eerste verklaarden ze dat het koken van de groenten om de volgende reden belangrijk was. De groenten bevatten marut (vanwege de bittere smaak). En onthoud, marut is dat onderdeel van prana (de levensenergie) dat etherisch van aard is. Groenten bevatten ook soma (vanwege hun zoete smaak). En nogmaals, onthoud dat soma afkomstig is van de verkoelende maanenergie.

Even een kort overzicht: Prana, de energie die uit de natuur komt, de straling van de zon en de maan – die energie die in alle openingen van ons gezicht en hoofd komt en langs de ruggengraat naar beneden gaat om zich te vertakken en aan iedereen te worden afgegeven. De organen en klieren, die pranische energie die ons in leven houdt – is gemaakt van soma, agni en marut.

Groenten bevatten dus marut en soma – wat betekent dat ze geen agni hebben – de warme straling die van de zon komt. Dus als we de groenten koken, voegt de toevoeging van warmte de vibratie van agni toe aan de groenten. De agni is er omdat het nodig is om de soma in het voedsel om te zetten in ojas en kapha.
Dus de prana die ons in leven houdt, is gemaakt van soma, agni en marut: de vibratie of trilling van de maan, de zon en de stroom van die energie – die allemaal uit de natuur komen. Eenmaal in ons lichaam wordt de agni getransformeerd in Pitta (gebruikt voor transformatie en koken van ons voedsel), wordt marut getransformeerd in Vata (die de beweging van dingen in ons lichaam regelt) en wordt de soma omgezet in Ojas en Kapha. Ojas is een zeer fijn eindproduct van de spijsvertering dat wordt geproduceerd nadat alle 7 weefsels zijn gevoed, vertegenwoordigt onze neurotransmitters en hormonen en geeft ons grote kracht en immuniteit tegen ziekten. Kapha is de smerende factor die wordt aangetroffen in onze gewrichten, onze maagwand, onze hersenen en ons hele zenuwstelsel.

Wanneer we ons eten niet koken, wordt de soma niet omgezet in Ojas en Kapha, maar in plaats daarvan maken we ama van de soma. Dit staat bekend als Shleshma in Ayurveda, en shleshma kan het uitgebreide netwerk van fysieke kanalen van het lichaam verstoppen – en als dit gebeurt, raakt marut geblokkeerd en kan soma niet worden omgezet in Ojas en Kapha. We hebben eigenlijk allemaal shleshma gezien – als we onze neus snuiten en kijken naar de shleshma vermengd met het slijm. De sinussen zijn bijvoorbeeld een kanaal. Gewoonlijk gaat er lucht in en uit dit kanaal, maar wanneer het verstopt is met shleshma, raken de sinussen verstopt.
Wanneer we het voedsel koken, is er een moleculaire interactie van de olie of ghee, het water, zout en kruiden die de leverfunctie en de opname van voedingsstoffen in de cellen verbetert.

Niet alleen dat, maar de oude Ayurvedische dokters zeiden zelfs zonder microscopen te hebben, dat sommige groenten verbindingen bevatten die schadelijk zijn voor onze gezondheid, maar dat die verbindingen zouden verdwijnen als we ze zouden koken. Nu weten we bijvoorbeeld dat boerenkool, spruitjes, kool, bloemkool, broccoli en andere kruisbloemige groenten goitrogenen bevatten die de schildklier onderdrukken. Maar ongeveer 60% ervan verdampt als we ze koken. Ook spinazie en andere groene bladgroenten bevatten oxalaten die de mineralen uit onze botten trekken en nierstenen kunnen veroorzaken, maar nogmaals, ongeveer 60% verdampt als we ze koken. En tarowortel bevat een stof genaamd calciumoxalaat die irriterend is voor de mond en keel, maar de irritatie verdwijnt nadat je het grondig hebt gekookt.

Voor wat betreft het argument dat koken alle enzymen uitloogt. De echte waarheid is dat hoewel het sommige enzymen kan uitlogen, de totale opname in de cellen als gevolg van het koken van dat voedsel veel meer is dan wanneer het rauw zou zijn. Als je bijvoorbeeld rauwe broccoli zou eten, zouden er niet veel voedingsstoffen in je cellen worden opgenomen, omdat het kookproces alleen niet voldoende is om de harde cellulosevezels in de broccoli af te breken. Maar als je het kookt en de vezels zachter maakt, krijg je nog meer opname in de cellen. En als je het kookt met ghee of olijfolie, slepen de vetten het over het celmembraan, dat is gemaakt van cholesterol, en brengen de voedingsstoffen diep in de cel. En nog verder, als je het voedsel met kruiden kookt, creëren de kruiden allerlei enzymatische reacties die ook helpen bij het verteren en transporteren van de voedingsstoffen naar de cellen.
En houd er rekening mee dat rauwe groenten alle eigenschappen van Vata bevatten, wat betekent dat ze koud, licht en droog zijn, net als Vata. Wat betekent dat als je constant rauwe groenten en koude rauwe groentesappen eet, vroeg of laat je Vata uit balans raakt, wat een hele reeks verschillende symptomen in het lichaam kan geven.

Dus daar heb je het. Ja, je kunt af en toe wat rauwkost eten als klein bijgerecht – maar ik zou het daarbij houden – gewoon als bijgerecht, en niet het constante gebruik van grote salades, wraps, rauwkost en rauwkost sap.
Je kunt het zelf proberen en kijken of je je beter voelt als je de hele tijd grote salades en rauwe groenten eet, of dat je je beter voelt als je soepen, warm gekookte stoofschotels, dahls en veel gekookte groenten eet, met vet, olie, kruiden, water en zout.

Ik hoop dat deze informatie nuttig is bij jouw streven naar een gezondere levensstijl.

Dit is een vertaling van het artikel van Dr. Marianne Teitelbaum, Ayurvedic Practitioner in de VS. Met haar toestemming vertaald. Riim Lagerwerf raadpleegt Dr. Marianne Teitelbaum voor haar eigen cliënten en past o.a. haar klinische ervaring en kennis toe binnen Sankalpa Holistic Health. Daarnaast past Riim waar mogelijk ook kruidenformules toe van Vaidya Mishra. Eind jaren negentig begon Marianne Teitelbaum aan een 17-jarige een-op-een stage bij Vaidya Rama Kant Mishra, een bekroonde kruiden formuleerder die afkomstig is uit een 5000 jaar oude familielijn van Raj Vaidyas, die de koninklijke familie van India behandelt. Tijdens haar stage leerde Vaidya Mishra haar hoe ze praktisch elke ziekte moest behandelen, waarbij ze meer dan 500 kruidenformules maakte voor alle problemen die ze samen behandelden.

Riim Lagerwerf

Het is mijn missie om je te inspireren en te begeleiden om je geest tot rust te brengen, te ontspannen en te verbinden. Door middel van een holistische aanpak met Ayurveda en Yoga help ik jou graag bij het behalen en behouden van een optimale gezondheid en welzijn.

Riim geeft al sinds 2011 yogales en sinds 2017 meditatie. Zij is oprichtster van LINgGAN Yoga Studio (daarna saktiisha yoga) in Den Haag en SankalpaYogi in Suriname.
Sankalpa Holistic Health is opgericht in 2014.

You may also like

[instagram-feed]