Showing: 1 - 2 of 2 Articles

De Ayurvedische kijk op slapeloosheid + tips

Delen van dit artikel kun je ook vinden op Wendyonline of Iloveayurveda

Slapeloosheid. Zelf heb ik er een hele tijd last van gehad. In die periode woonde ik in de tropen en ik dacht dat het te maken had met het geluid van de airco en de warmte. Maar achteraf bleek het te komen door mijn schildklier die overactief was. Mijn immuunsysteem en zenuwstelsel waren volledig uit balans en ik heb drie jaar lang niet goed geslapen. Van 2015 tot en met nu heb ik heel veel gedaan om tot de oorzaak te komen van mijn disbalans.

In mijn praktijk Sankalpa Holistisch Health begeleid ik mensen naar optimale gezondheid en balans met Ayurveda, Yoga en Pranic Healing. In dit artikel wil ik graag de Ayurvedische kijk op slapeloosheid geven en hoe je hier mee kunt omgaan. Met name wil ik wat concrete tips geven vanuit de eeuwenoude wetenschap vertaald naar vandaag.  

Ten eerste wil ik benadrukken wat een uitdaging het is om slaapproblemen op te lossen. Volgens onderzoek van de hersenstichting is 63% van Nederlanders niet positief over eigen slaapkwaliteit. Met name bij chronische slapeloosheid is behandeling moeilijk omdat er veel oorzaken voor kunnen zijn. Vrouwen slapen slechter dan mannen. Zo geeft maar liefst 62 procent van de Nederlandse vrouwen aan een slechte nachtrust te hebben. Bij mannen is dit percentage een stuk lager. 38 procent van hen geeft aan minder goed te slapen. Slapeloosheid oftewel moeite met inslapen en of doorslapen treft ons allemaal wel. Maar wanneer sprake is van chronische slapeloosheid dan kan het de algehele gezondheid echt verslechteren en je kwaliteit van leven verminderen. Er is al sprake van chronische slapeloosheid als het langer dan een maand aan de gang is. En dat is lang. Heel veel mensen lijden jarenlang aan chronische slapeloosheid.

Iedereen heeft weleens acute slapeloosheid meegemaakt. Een korte periode waarin we moeite hebben met inslapen, doorslapen of vroeg wakker worden. Ook kunnen we last hebben van slapeloosheid vanwege allerlei onderliggende redenen die niet te maken hebben met onze geest. Het kan zijn dat we pijn ervaren bijvoorbeeld. Maar er is gelukkig heel veel wat we zelf kunnen doen om te herstellen of het op te lossen als we de oorzaak kennen.

Waarom is goede slaap belangrijk?

Volgens Ayurveda is slaap en rust een van de 3 pillaren van gezondheid. Een van de pillaren is dat we onze voeding goed kunnen verteren. Een tweede pilaar is goede nachtrust of slaap en de derde pilaar is onze sexuele energie op de juiste manier gebruiken. Als een of meerdere van deze pilaren uit balans is zal dat onze gezondheid negatief beïnvloeden. En uiteraard heeft de moderne wetenschap het belang van slaap voor onze gezondheid allang gevalideerd.

De Ayurvedische benadering en de oorzaken

Hoe kunnen we hiernaar kijken vanuit Ayurveda? Het is van belang te zeggen dat iedere disbalans of ziekte in Ayurveda zijn eigen pathologie heeft. Met andere woorden hoe ziekte zich ontvouwt wanneer de doshas uit balans raken in lichaam en geest. Twee personen met slapeloosheid kunnen niet op dezelfde manier worden behandeld. De ayurvedische benadering van slapeloosheid is om het evenwicht door het hele lichaam te herstellen en de natuurlijke slaap-waakcyclus te herstellen. Volgens de leer van Ayurveda worden de meeste chronische aandoeningen, waaronder slapeloosheid, veroorzaakt door een opeenhoping van onzuiverheden in het lichaam. Slechte voeding, zwakke spijsvertering, een te drukke levensstijl en te veel stress kunnen gifstoffen genereren en het vermogen van ons lichaam om ze kwijt te raken, aantasten. Geaccumuleerde gifstoffen interfereren met onze biochemie en verstoren ons metabolisme, inclusief slaapfuncties.

Oorzaken van slapeloosheid volgens Ayurveda

  • Onjuiste voeding en levensstijl leiden tot verergering van vata en pitta
  • Regelmatig gebruik van stimulerende middelen zoals thee en koffie
  • Overmatig koud, droog, gefrituurd, gekruid eten
  • Onderdrukte emoties
  • Overmatige opwinding en emotionele stoornissen zoals zorgen, woede en overwerk

Wat gebeurt er bij slapeloosheid?

  • De geest speelt een belangrijke rol
  • Vata disbalans grootste oorzaak
  • Pitta disbalans kan ook een rol spelen
  • Kapha speelt geen rol

Los van natuurlijk onderliggende aandoeningen die zich kunnen afspelen in het lichaam kunnen we onderscheid maken tussen pitta en vata slapeloosheid. Volgens de Ayurveda zorgt een normaal functionerende kapha dosha voor een gezonde slaap en rust. Maar wanneer vata en pitta energie het overnemen en kapha wordt verminderd, kan slapeloosheid het gevolg zijn.

Meest voorkomend bij chronische slapeloosheid is het vata type slapeloosheid.

Vata dosha heeft natuurlijk de elementen ether en lucht en heeft als functie beweging in lichaam en geest. De kwaliteiten van deze dosha kunnen ervoor zorgen dat we nerveus worden, angstig, dat we ons veel zorgen maken en piekeren. Of het kan zich ook in het lichaam ook uiten. Dit houdt ons vervolgens wakker. Pitta slapeloosheid komt ook voor, maar is meer acuut dan chronisch. Deze vorm heeft zowel vata als pitta.Onze geest ervaart namelijk onrust en ter gelijker tijd proberen we problemen op te lossen wat ons wakker houdt of maakt. We kunnen ook pitta slapeloosheid ervaren als hitte aanwezig is onze lever. Dit kan in de vorm van woede of door PMS of om andere redenen.

Stress heeft toch wel een hele belangrijk aandeel in slapeloosheid. Langdurige stress put de reserves van het lichaam uit. Onze bijnieren zijn natuurlijk in eerste instantie uitgeput, waardoor het lichaam gedwongen wordt om voldoende cortisol aan te maken en dit elders zal moeten zoeken. Bijvoorbeeld uit de voortplanting, de bloedsuikerspiegel en de schildklier om stress te bestrijden. Doordat de lichaamsreserves zijn uitgeput, heeft het zenuwstelsel onvoldoende energie om zichzelf te kalmeren of ’s nachts de cortisolspiegel voldoende te verlagen. Als stressniveaus dan hoog blijven (gemeten aan de hand van hoge cortisolspiegels), blijven mensen met slaapproblemen moe. Het ironische feit is dat we energie nodig hebben om onszelf voldoende te verdoven om in slaap te komen en door te slapen. Daarom is de sleutel tot de meeste slaapproblemen het ontdekken van de onderliggende oorzaak van het energietekort of de overbelasting van de bijnieren.

Wat kunnen we eraan doen?

VataPitta
RegelmaatNiet in de avond werken
Voor 10 uur naar bedZet je gedachten op papier uur voor slapen
Ontwaken met zon opkomstSlaap alleen met laken
Vermijd koffie / theeZelf massage met verkoelende olie in de ochtend
Meditatie / Yoga 1-2 x per dagVakantie nemen
Self massage met sesam olieMinder competitieve activiteiten
Fysiek werk buiten zoals tuinieren 

Naast gezond eten, sporten en buiten zijn in de zon, is een goede nachtrust een van de belangrijkste factoren om een stralende gezondheid te creëren. En het is door een ononderbroken slaap van goede kwaliteit dat het lichaam zichzelf echt op een diep niveau kan helen. Deze editie staat vol tips, maar hier nog wat tips om Nidranash te behandelen met korte toelichting.

Let op dat elke aanbeveling, behandeling of advies in artikel niet bedoeld is als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd jouw arts om advies als je vragen hebt over een medische aandoening.

De aanpak in Ayurveda en bij mij in de praktijk is altijd holistisch. Ook bij slapeloosheid. We gaan altijd op zoek naar de oorzaak. Het beste is om slapeloosheid te behandelen door naar alle verschillende onderliggende redenen te kijken die het veroorzaken en daarna pas de kruiden te gebruiken om je te helpen slapen. Als je gewoon je toevlucht neemt tot het gebruik van de kruiden en alle onderliggende problemen negeert die het in de eerste plaats veroorzaken, zullen je resultaten minimaal en enigszins ineffectief zijn.

Aanbevelingen bij chronische slapeloosheid

Vertaald en gedeeld met toestemming van dr. Marianne Teitelbaum

Regelmatig zelf massage beoefenen met olie

We kunnen hiermee vata dosha balanceren door tegenovergestelde kwaliteiten van ruw, licht, mobiel, droog te introduceren. Daarnaast kunnen we dit aanvullen met het eten van een dieet met goede vetten, zoals gekookte volle koe- of geitenmelk, ghee, olijfolie, avocado’s, noten en zaden. Houd er rekening mee dat lichtheid een van de eigenschappen van Vata is, dus dit betekent dat als je te licht eet, je Vata hoog wordt en je slaap licht en onderbroken wordt.

Hormoonspiegels in balans houden

Het is normaal dat onze klieren met het ouder worden geleidelijk minder hormonen produceren, maar onze huid neemt het over en compenseert de verloren hormonen als we onze huid meerdere dagen per week een een olie massage kunnen geven. Dat is de reden waarom Ayurveda altijd een dagelijkse oliemassage heeft aanbevolen, gedurende het hele leven, maar vooral in wat bekend staat als de Vata-fase van het leven, waar de elementen van Vata, die snel, droog, licht en ruw is, meer uitgesproken worden in de fysiologie. Denker zo over na: in de Vata-fase van het leven drogen we letterlijk op. Onze hormonen, die zijn gemaakt van cholesterol en een smerende werking hebben in ons lichaam, worden minder, waardoor er meer Vata wordt aangemaakt. Dus als je dan olie op je huid smeert, wat het grootste orgaan van het lichaam is, kan het voor je aan het werk gaan en je niet alleen helpen meer hormonen aan te maken, maar je tevens helpen om deze uitdrogingsneiging die we later in het leven ervaren, te balanceren.

Regelmatige of dagelijkse oliemassage – helpt dus niet alleen je hormoonproductie, wat slapeloosheid kan helpen, maar het balanceert de droogheid van Vata en daarmee ook slapeloosheid kan helpen oplossen.

Houd er ook rekening mee dat als progesteron laag is, dat het ook slapeloosheid kan veroorzaken. Er zijn gelukkig kruiden in Ayurveda om je helpen jouw progesterongehalte te verhogen. Dit is een enorm probleem dat bij veel van vrouwen kan voorkomen, omdat er tijdens het leven vele redenen zijn waardoor progesteron laag wordt. Een van de redenen is dat je schildklier zwak is. Dit was in mij geval zo.  Andere redenen kunnen zijn van het cortisol dat je overdag afgeeft als je onder stress staat en ook als je de anticonceptiepil gebruikt. Dus alleen al deze drie factoren, een lage schildklier, hoge stress en het gebruik van anticonceptiepillen, kunnen een enorm deel van de slapeloosheid veroorzaken die we zien door lage progesteronspiegels. En als hormonale problemen jouw slapeloosheid veroorzaken, er verschillende kruidenformules die Ayurveda biedt om je te helpen je eigen hormonen te maken. 

Inname van melantonine voorkomen.

Veel mensen nemen melatonine, een hormoon dat je pijnappelklier aanmaakt en dat je helpt slaperig te worden en in slaap te vallen. We raden het gebruik van melatonine eigenlijk af, ook al klinkt het misschien als een meer natuurlijke manier om het probleem op te lossen.

Over het algemeen wil je geen hormoon nemen dat je lichaam al aanmaakt, omdat je eigen klier het dan niet meer hoeft te maken, dus het stopt de productie van het hormoon, waardoor je oorspronkelijke probleem nog moeilijker op te lossen is. Veel mensen die melatonine gebruiken om te slapen, beschrijven een lange periode waarin ze het spenen terwijl ze proberen hun eigen pijnappelklier aan te moedigen om het weer aan te maken.

Als het donker is, komt melatonine langzaam vrij en vertelt je lichaam dat het tijd is om te gaan slapen. Dus om de hoeveelheid melatonine die ’s nachts vrijkomt te maximaliseren, is het goed om overdag meer aan fel licht te besteden, vooral als je elke dag ongeveer een half uur in de vroege ochtendzon kunt lopen. Maar lees ’s avonds je telefoon niet als je eenmaal in bed ligt. Het blauwe licht van de telefoon zal je pijnappelklier doen denken dat het dag is, wat dan de melatonineproductie zal verminderen, waardoor je wakker blijft omdat je lichaam nu denkt dat het dag is.

Koffie, thee en chocola te vermijden

Gezond verstand vertelt je ook dat als je ’s nachts moeilijk in slaap valt, je cafeïne volledig moet vermijden. Dat betekent dat je zowel koffie en thee als chocolade en cacao moet vermijden. Zelfs groene thee bevat wat cafeïne.

Overdag naar buiten gaan

Het is ook goed om te begrijpen dat Vata het element van ruimte en lucht is, dus nogmaals, teveel van dat zeer lichte element geeft ons een lichte slaap. Maar Kapha is het element aarde en water, wat betekent dat het buiten wordt gevonden. Dus een van de allerbeste tegengif voor hoge Vata is om overdag naar buiten te gaan, vooral om naar het strand te gaan of een wandeling in de natuur te maken om je lichaam onder te dompelen in de kalmerende langzame kapha-elementen. Onthoud dat terwijl Vata snel, licht en droog is, Kapha langzaam, zwaar en zalvend is, precies de tegenovergestelde eigenschappen van Vata. Bijna iedereen weet hoeveel beter hun slaap is nadat ze de hele dag buiten in de zon en in de frisse lucht zijn geweest.

Knoflook en ui te vermijden

De oude teksten zeiden ook dat als Pitta, het element vuur en water, hoog wordt, het je ’s nachts wakker zal maken als je eenmaal in slaap bent gevallen. Dit betekent dus dat je eerst moet leren wat Pitta is en hoe je het kunt tegengaan. De lever is een pitta-orgaan, de thuisbasis van vijf spijsverteringsvuren om de 5 elementen uit het voedsel dat je eet te halen: ruimte, lucht, vuur, water en aarde. Je moet dus altijd de vlammen van de lever tevreden houden met wat voedsel om te verbranden. Daarom kun je beter nooit maaltijden overslaan of uitstellen. Als je dat doet, zal de lever opgewonden raken op zoek naar voedsel om te verteren, en als je voortdurend maaltijden overslaat en uitstelt, zal de warmte van de lever naar het hele lichaam stromen en je midden in de nacht wakker maken. Daarom is het goed om uien en knoflook, die ook de lever opwarmen, te vermijden.

Magnesium gebruik

Magnesium is een goed middel om slaap op te wekken. We raden het gebruik van magnesiumchloride aan en transdermaal via de huid toe te dienen, aangezien orale inname diarree kan veroorzaken. Bij Sankalpa Holistic Health gebruiken we verschillende vormen van magnesiumchloride in de vorm van oliën, crèmes, lotions die onze cliënten kunnen gebruiken om zowel slapeloosheid als een hele reeks andere problemen te voorkomen die kunnen optreden als het magnesiumgehalte daalt.

Ayurvedische kruiden te overwegen ter ondersteuning

Gelukkig hebben we in Ayurveda veel voedingsmiddelen, kruiden en specerijen om de hitte in de lever te koelen, wat verlichting geeft aan degenen die de neiging hebben om ’s nachts wakker te worden en niet in staat zijn om weer in slaap te vallen.

Woede kan de hitte in de lever doen oplaaien en vice versa, wat betekent dat als jouw lever te heet wordt, je boos kunt worden, wat bij PMS gebeurt – de lever raakt oververhit vlak voor de menstruatiecyclus, daarom worden veel vrouwen boos tijdens die tijd. Maar als de cyclus voorbij is, koelt het bloed weer af en verdwijnt de woede.

Het drinken van een warme kop melk, als je geen lactose-intolerantie hebt, is een van de beste slaapmiddelen, omdat het zo rustgevend en Vata-pacificerend is.

Witte maanzaadjes staan bekend om het opwekken van diepe slaap. Hier is een recept voor slapeloosheid uit het boek Healing the Thyroid With Ayurveda van Dr Marianne Teitelbaum. Het wordt “Poppy Seed Chutney” genoemd.

Meng 1 theelepel wit maanzaad met 1 theelepel kokos (versnipperde verse kokosnoot is het beste, maar gedroogd is prima). Smelt 1/2 theelepel ghee in een kleine pan op middelhoog vuur tot het helder wordt, voeg dan een snufje gemalen komijn en gemalen kurkuma toe. Haal onmiddellijk van het vuur, voeg toe aan het maanzaadmengsel en meng goed. Laat 5 minuten staan, voeg dan een snufje zout toe en eet dit vlak voor het slapengaan op.

Het wordt niet aanbevolen om dit recept te gebruiken als jouw urine op drugs moet laten testen, aangezien het maanzaad kleine hoeveelheden psychoactieve opiaten bevat, voornamelijk morfine, die tot 48 uur na inname van maanzaad in de urine kunnen worden gedetecteerd.

En last but not least hebben we een enorm arsenaal aan kruiden om slapeloosheid te behandelen. We gebruiken bijvoorbeeld Jatamansi, een kruid dat de neurotransmitters in de hersenen in evenwicht brengt voor een betere slaap. We geven Jatamansi in verschillende vormen, afhankelijk van ieders unieke fysiologie. Maar nogmaals, we hebben vele andere formules, zowel gebaseerd op dit kruid als op vele andere, om een goede nachtrust te verzekeren.

Heb jij te maken met chronische slapeloosheid en zou je samen met mij op zoek willen gaan naar oorzaak en complementaire behandeling met Ayurveda? Boek vrijblijvend een gratis intake met mij in.

Het belang van vitamine K2

Het belang van vitamine K2 en hoe je het op natuurlijke wijze kunt innemen.

De informatie in dit artikel die ik graag met je wil delen is van groot belang. Velen van ons zijn ons niet bewust van wat we ons lichaam aandoen, wat allerlei gezondheidsproblemen kan veroorzaken van osteoporose tot kanker en diabetes, hartaandoeningen en zowat elke andere ziekte die je maar kunt bedenken. Het antwoord op het genezen van al deze ziekten ligt in voorkomen dat ze zich in de eerste plaats voordoen. Dit artikel is zeer belangrijk stukje van de puzzel en eenvoudig uit te voeren.

Het is ten eerste belangrijk te vertellen hoe de informatie voor het eerst werd ontdekt, tenminste hier in de westerse wereld. Natuurlijk wisten de verlichte rishi’s van India hier al vanaf, maar het duurde erg lang voordat dat de landen buiten India bereikte. In de jaren ’30 reisde Dr. Weston A. Price, een van de meest vooraanstaande gezondheid onderzoekers en tandartsen van de 20e eeuw, tien jaar de wereld rond op zoek naar de geheimen voor een perfecte gezondheid en een lang leven. Hij ging naar zowel afgelegen plaatsen als drukke steden van veertien verschillende landen op zoek naar gezonde mensen en deed uitgebreid onderzoek bij hen. Hij wilde zien wat hun geheim was voor hun goede gezondheid in vergelijking met de slechte gezondheid van veel Amerikanen.

Hij ontdekte dat de mensen die hun inheemse voedsel aten sterke botten en perfecte tandbogen hadden, minimaal tandbederf, een hoge immuniteit tegen tuberculose en over het algemeen een uitstekende gezondheid hadden in vergelijking met mensen die kennismaakten met modern voedsel, zoals witte geraffineerde bloem, geraffineerde witte suiker, geraffineerde plantaardige oliën en ingeblikte en bewerkte voeding.

Met andere woorden, degenen die voedsel aten zoals de natuur het bedoeld heeft – volle granen, verse groenten en fruit, noten en zaden, vlees en zuivelproducten – waren buitengewoon gezond. Uiteindelijk schreef hij het boek, Nutrition and Physical Degeneration, waarin hij gezondheidsstatistieken en foto’s vergeleek van degenen die gezond aten met degenen die bewerkte voedingsmiddelen aten. Het werd hem duidelijk nadat hij zoveel mensen had bezocht, dat degenen die het bewerkte voedsel aten veel zieker waren dan hun inheemse tegenhangers die nog in de natuur leefden en het gezonde voedsel aten dat groeide in de gebieden waarin ze leefden. Maar er was iets dat hem jarenlang intrigeerde en hij wijdde er een heel hoofdstuk aan in zijn boek. De informatie en kennis uit dat hoofdstuk kan een zeer grote bijdrage leveren aan jouw optimale gezondheid.

Dr. Weston A. Price had een nieuwe in vet oplosbare vitamine ontdekt. Eerst dacht hij dat het vitamine D was, maar hij realiseerde zich al snel dat het dat niet was. Het was nog niet ontdekt, dus noemde hij het Activator X. Hij geloofde dat het een ontbrekende voedingsstof was in onze moderne voeding en dat de afwezigheid ervan veel van onze moderne ziekten zou kunnen verklaren. Hij was in staat om tandholten te genezen, mondbacteriën te verminderen en het leven te herstellen van zieke en uitgehongerde kinderen die bijna dood waren, door hun dieet te veranderen in een gezonder dieet dat deze Activator X bevatte, samen met natuurlijk onbewerkt voedsel.

Hij zei dat Activator X werd gevonden in het botervet van melk, in de eieren van vissen en de organen en vetten van dieren. De hoogste concentratie werd gevonden in melk wanneer de koeien grassen aten, vooral de snelgroeiende grassen die in de lente groeien. Hij zei dat het ook wordt gesynthetiseerd door de borstklieren en daarom wordt aangetroffen in moedermelk, en dat het zo een belangrijke rol speelde bij de groei en ontwikkeling van baby’s, evenals bij vruchtbaarheid en reproductie. Hij zei dat melk grote hoeveelheden van deze Activator X bevatte, maar het was nog meer geconcentreerd in boter. Tevens ontdekte hij dat hij de hoeveelheden verder kon concentreren door de boter te centrifugeren en een hoge vitamine “boterolie” te maken.

Jaren later kreeg deze onbekende in vet oplosbare vitamine een naam. Het heet nu Vitamine K2. Vitamine K1 wordt gevonden in groene bladgroenten, maar Dr. Price had het specifiek over deze versie, bekend als vitamine K2, die wordt aangetroffen in dierlijke vetten, melk, boter en boterolie.

Hier ligt de verwarring. Vitamine K2 heeft verschillende soorten zijketens, weergegeven als MK-4 tot MK-13. MK betekent menachinon; MK-5 tot en met MK-13 worden gevormd door bacteriële synthese. Maar de MK-4 is de activator X van Dr. Price, die uniek is en de ENIGE vorm die niet het product is van bacteriële synthese maar afkomstig is van dierlijke bronnen. Het is dus de MK-4, van dierlijke vetten, zoals melk, boter en boterolie die de zeer belangrijke gezondheidsvoordelen geven.En hier komt het belangrijke. We weten dat boter en boterconcentraatproducten zoals ghee 100% MK-4 bevatten. Er zitten geen bacteriële MK’s in deze producten. MK-4 is het vet dat in de natuur voorkomt en is ontworpen voor de groei en voeding van alle zoogdieren.

Alleen vitamine K1 en MK4 komen voor in het navelstrengbloed. De placenta blokkeert eigenlijk MK-7 en laat MK-4 toe in het ongeboren kind. In de placenta worden hoge concentraties MK-4 aangetroffen. En MK-4 is nodig voor de ontwikkeling van het kind.

In feite was het traditionele heilige voedsel in de Ayurveda voor preconceptie en zwangerschap voeding dat rijk was aan MK-4 en baby’s werden altijd gespeend op voedsel dat grote hoeveelheden MK-4 bevatte.

MK-4 helpt ook bij het bouwen van sterke botten en sterke tanden. Het voorkomt ook kanker, diabetes en andere ernstige ziekten.

Als we kijken naar de hoeveelheden MK-4 die in bepaalde vetten worden aangetroffen: volle melk bevat 10 eenheden, boter stijgt tot 90 eenheden als je het vet uit de melk concentreert. Dr. Price concentreerde het botervet meer door de boter te centrifugeren en een boterolie te creëren die 196-240 eenheden bevat. Maar let op: ghee bevat het absoluut hoogste aantal, namelijk 270-360 eenheden!

De oude artsen uit India waren zo wijs om aan te bevelen de MK-4 op deze manier te concentreren. Natuurlijk hadden ze geen  naam voor MK-4, maar ze wisten op hun hoge niveau van verlichting dat het eten van ghee, de essentie van de koemelk, heel goed zou zijn voor de hersenen van het kind in ontwikkeling en voor de vruchtbaarheid van de moeder. Inmiddels heeft de wetenschap deze kennis kunnen onderzoeken en bevestigen. De rishis in India wisten hoe ze het heel geconcentreerd moesten maken: door yoghurt te maken van zware room, die tot boter te karnen en vervolgens het water en de dagelijkse vaste stoffen eruit te laten sudderen, of de boter te klaren, die de MK-4 concentreert.

Wat Vitamine K2 doet is dat het al het calcium dat in je lichaam komt naar de tanden en botten leidt, en weg van de slagaders, gewrichten en andere organen en klieren. Dit is de reden waarom Dr. Price honderden voorbeelden vond van mensen die problemen hadden met hun tanden en tandbogen en die een tekort hadden aan MK-4, terwijl degenen die deze geconcentreerde vormen van vet aten geen problemen hadden met hun botten of tanden. En nogmaals, de oude artsen waren vooruitziend in hun bewering dat het vetweefsel de grondstof was voor het bot. Dat je vetweefsel van goede kwaliteit nodig had om te worden omgezet in bot van goede kwaliteit.

Maar nu komt het. Jarenlang is ons verteld om cholesterol te vermijden en vetarme diëten te eten. Bijna de hele wereld veranderde hun eetgewoonten en begon geraffineerde plantaardige oliën te nuttigen toen werd verkondigd dat we boter moesten vermijden en in plaats daarvan margarine moesten eten. Zelfs in India gingen gheefabrieken open om ghee te maken van margarine. Dit is het moment waarop onze gezondheid een duikvlucht nam. Mensen begonnen op epidemische niveaus osteoporose, tandholten, artritis en hartaandoeningen te ontwikkelen. Vrouwen werden onvruchtbaar en kinderen begonnen allerlei vormen van spraak- en ontwikkelingsachterstanden te ontwikkelen.

Zelfs tot op de dag van vandaag koken de meeste restaurants nog steeds met een mix van geraffineerde plantaardige oliën. Dit geldt zelfs voor alle natuurvoedingswinkels die adverteren dat hun gebak gebakken is met olie en niet met boter, omdat ze denken dat dit gezond is om te doen. Ze realiseren zich niet dat deze oliën oxideren bij deze hoge baktemperaturen en zeer gevaarlijk zijn voor onze gezondheid.

Het werd duidelijk dat wanneer je de plantaardige oliën verwarmt, ze een plastic vormen dat de slagaders verstopt en alle beroertes en hartaanvallen veroorzaakt waar we vandaag getuige van zijn. Dus tegenwoordig stappen mensen af ​​van de meervoudig onverzadigde plantaardige oliën en wenden zich in plaats daarvan tot het eten van de meer verzadigde avocado- en kokosolie. Deze oliën zijn wat zwaar en moeilijk te verteren. Mensen zouden daarom over ghee moeten weten. Het is verzadigd, maar zeer licht verteerbaar. En het levert de zeer hoge doses vitamine K2 MK-4 waar ons lichaam zo naar hunkert.

Wat ook interessant was om op te merken is dat Dr. Price deze voedingsstof “Activator X” noemde omdat hij zei dat het werkte als een activator of katalysator die hielp bij de opname en assimilatie van alle voedingsstoffen uit onze voeding – eiwitten, mineralen, vitamines. Hij verklaarde: “Het is mogelijk om te verhongeren door mineralen die overvloedig aanwezig zijn in het voedsel dat wordt gegeten, omdat ze niet kunnen worden gebruikt zonder een voldoende hoeveelheid van de in vet oplosbare activatoren.”

Met andere woorden, de hoeveelheid voedingsstoffen die we in onze cellen opnemen, hangt af van deze in vet oplosbare vitamines. De oude artsen wisten dit ook, daarom wordt ghee gebruikt als basis van veel Ayurvedische kruidenpreparaten. De kruiden worden in de ghee gekookt omdat de ghee ze over de celwand aflevert. En het eten van ghee in het dieet verbetert in feite de opname van alle voedingsstoffen die we in ons voedsel eten, aangezien alle celwanden in ons lichaam gemaakt zijn van cholesterol, en ghee het voertuig wordt om de voedingsstoffen over die vetcelwandmembranen en in onze cellen. Houd in gedachten: het voedsel dat we eten kan je niet veel helpen, tenzij het wordt afgebroken en opgenomen in de binnenkant van je cellen.

En hier is het andere probleem: nu vitamine K2 is ontdekt, wordt het in alle synthetische vitamine D-supplementen toegevoegd, omdat K2 ervoor zorgt dat het calcium dat door de vitamine D wordt getransporteerd, wordt opgenomen in je botten waar het nodig is in plaats van te worden afgezet in je bloedvaten.

MAAR … het type vitamine K2 dat we in supplementen krijgen is MK-7 (ja, het type dat wordt afgewezen door de placenta zoals eerder vermeld), niet het type dat we in voedsel krijgen. De beste manier om actief te worden en vitamine K2 efficiënt op te nemen, is via voedsel.

Een door de NIH gefinancierd onderzoek onder 27.000 mensen gedurende een periode van zes jaar wees uit dat de gezondheidsvoordelen die samenhangen met een adequate inname van vitamines voortkomen uit het verkrijgen van deze voedingsstoffen door het eten van voedsel in plaats van het nemen van synthetische vitaminesupplementen.

Er is in 2018 ander onderzoek gedaan door Nolan Chatron en zijn groep, die aantoonden dat MK-4 een sterke binding in de weefsels had, terwijl MK-7 een wankele binding en geen stabiliteit vertoonde, wat leidde tot het falen van de MK-7-binding, wat betekent dat ze niet bioactief en op een zeer diep niveau kan worden gebruikt door de weefsels. MK-4 daarentegen is zeer sterk in zijn bindend vermogen, zeer stabiel en bevordert een gezonde binding van calcium zodat het naar de tanden en botten kan worden gebracht en weg van de weefsels en slagaders.

En dit wijst allemaal weer op wat de oude rishi’s ons probeerden te vertellen: we willen dat onze voedingsstoffen pranische energie bevatten, wat betekent dat ze buiten moeten worden gekweekt onder de helende stralen van de zon en de maan. Dit weerspiegelt Dr. Price toen hij stelde dat synthetische suppletie de wijsheid van onze voorouders overstemt – de wetenschap dat alle gezondheid begint met voedzaam, vol voedsel. Zoals Dr. Price heeft verklaard: “Mensen uit het verleden verkregen een stof die moderne generaties niet hebben.” En nu weten we dat deze stof zijn Activator X is, nu bekend als Vitamine K2 MK-4.

Dr. Royal Lee, een andere beroemde tandarts, onderzoeker en oprichter van Standard Process Labs, verklaarde: “Net zoals de chemicus geen leven kan creëren, kan hij ook geen complexe vitamine creëren, het levenselement in voedsel en voeding. Dit is een mysterie dat de chemicus niet heeft opgelost en waarschijnlijk ook nooit zal oplossen.”

En houd dit in gedachten, er is een wijdverbreid tekort aan vitamine K2 MK-4 in de wereld vanwege onze afkeer van het eten van dierlijk vet, dieren die zijn grootgebracht die iets anders eten dan gras, fabrieksboerderijen, hoog antibioticagebruik in diervoeders en bij mensen, dieren die GGO-maïs en soja kregen, uitputting van de bodem, glyfosaat, bewerkte voedingsmiddelen en disfunctie van de darm. En als we een statine of bloedverdunner gebruiken, veroorzaken deze medicijnen een tekort aan vitamine K2 omdat ze het cholesterol verlagen dat het lichaam zo hard nodig heeft om gezond te blijven. Verder kiezen veel mensen onder andere voor plantaardige melk in plaats van volle koemelk, omdat ze al van jongs af aan in hun hoofd hebben gedroomd dat cholesterol slecht voor je is en koste wat kost moet worden vermeden. Door dit te doen, realiseren ze zich niet dat ze een van de belangrijkste voedingsmiddelen van de natuur elimineren. Gelukkig wordt het steeds makkelijker om volle melk van zeer hoge kwaliteit te krijgen van koeien die geen antibiotica of groeihormonen hebben gekregen en die in de wei staan ​​en onbehandeld gras eten.

Naarmate we ouder worden, komen we in wat bekend staat in de Ayurveda als de Vata-fase van het leven, wat betekent dat het element van droogte prominenter wordt in ons lichaam. Daarom wordt het belangrijk voor ons om verschillende delen van ons lichaam te blijven smeren, want als onze gewrichten droog worden, kunnen we allerlei pijntjes ervaren in de gewrichten. De hersenen hebben een continue toevoer van cholesterol nodig om dementie te voorkomen. De hormonen die je jong houden, oestrogeen en progesteron bij vrouwen en testosteron bij mannen, zijn gemaakt van cholesterol, en zelfs als we postmenopauzaal zijn, maken we deze hormonen nog steeds aan. Dat betekent dat we onze klieren de grondstoffen, cholesterol, moeten geven om deze belangrijke hormonen tot op hoge leeftijd te maken. En onthoud altijd dit: cholesterol komt van een dier. Dus terwijl avocado’s, kokosnoten, noten, zaden en andere plantaardige vetten goed kunnen zijn voor veel andere lichaamsfuncties, bevatten ze niet de broodnodige cholesterol die het lichaam nodig heeft. We moeten onze inname van goede vetten op peil houden, aangezien dat het vetweefsel is dat in het botweefsel verandert. We moeten ook de vetlagen in onze huid voeden om uitdroging, verslapping en rimpels te voorkomen die kunnen optreden bij het ouder worden. En vergeet niet dat onze huid ook een constante toevoer van cholesterol nodig heeft, aangezien het zonlicht dat op de huid valt het cholesterol niet alleen omzet in vitamine D, maar ook in serotonine, melatonine, endorfine en vele andere hormonen en neurotransmitters die de hersenen en het lichaam nodig hebben om te functioneren naar behoren. 

Het is dus belangrijk voor ons om onze inname van vetten op peil te houden en te begrijpen wat de belangrijkste bronnen zijn van de zeer belangrijke vitamine K2 MK-4: gevonden in melk en in hogere niveaus in boter, met de hoogste hoeveelheden in ghee gemaakt van grasgevoerde koeboter.

Er is een reden waarom onze oudere voorouders meer van deze vette voedingsstof aten naarmate ze ouder werden. Laten we naar deze wijsheid luisteren en deze doorgeven aan toekomstige generaties.

Uittreksel van een artikel van Dr. Marianne Teitelbaum, met haar toestemming vertaald.

https://youtu.be/9-MNJdgFuu4

 

Boekentip K2: Vitamin K2 And The Calcium Paradox