Gulkand of rozenblaadjesjam is een heerlijke zoete jam gemaakt met verse rozenblaadjes en suiker en is mild gearomatiseerd met groene kardemom. Het is een Ayurvedisch medicijn en een traditioneel Indiaas recept met veel gezonde voordelen. Gulkand is een krachtige antioxidant. Het helpt de eetlust te verbeteren en helpt bij de spijsvertering en heeft een verkoelend effect op het lichaam. Het vermindert de lichaamswarmte en beschermt het lichaam tegen een zonnesteek, vooral tijdens de zomer. Het wordt traditioneel gebruikt als een verkoelend tonicum om vermoeidheid, lethargie, spierpijn, jeuk en warmte gerelateerde aandoeningen te bestrijden.

Gulkand kan worden ingenomen als natuurlijk voorgerecht, het kan worden toegevoegd als zoetstof in desserts, smoothies, lassi en milkshakes. Het is ook een van de ingrediënten bij het maken van Paan (Indiase mondverfrisser). Gulkand kan gemakkelijk thuis worden gemaakt en blijft ongeveer een jaar goed. Hieronder een traditionele methode  om Gulkand te maken, door lagen rozenblaadjes en suiker in een pot met brede opening in het zonlicht te bewaren. Bron:  https://poonambachhav.blogspot.com/

Bereidingstijd: 10-12 dagen of meer, afhankelijk van het weer
Kooktijd: nihil
Serveert: 1/2 kopje Gulkand

Ingrediënten:
* 35-40 verse rozenbloemen die 2 kopjes dicht opeengepakte rozenblaadjes opleveren
* 135 gram ​​kop rietsuiker of witte suiker
* 2 eetlepels honing
* 1 theelepel kardemompoeder

Methode:
1. Scheid de rozenblaadjes en bewaar ze in een kom. Was de bloemblaadjes grondig en laat ze uitlekken.

2. Droog de bloemblaadjes op een schone theedoek in de schaduw.

3. Neem vervolgens een schone en droge glazen pot met brede mond en schik een laag bloemblaadjes gevolgd door de suikerlaag. Strooi de gemalen kardemom erover. Verspreid opnieuw een dunne laag bloemblaadjes, gevolgd door suiker enzovoort, totdat alle bloemblaadjes en suiker voorbij zijn.

4. Knijp als laatste honing over de bovenste laag en dek de pot af met een luchtdicht deksel en plaats deze 7-10 dagen in de zon. Meng gulkand elke dag met een schone en droge lepel. Na 10 dagen is gulkand klaar om te eten. 2 maal daags 1 theelepel, kan met melk worden ingenomen. Bewaar op koele plek. Gulkand kan tot 1 jaar goed blijven als er voorzichtig mee wordt omgegaan.

 

Riim Lagerwerf

Het is mijn missie om je te inspireren en te begeleiden om je geest tot rust te brengen, te ontspannen en te verbinden. Door middel van een holistische aanpak met Ayurveda en Yoga help ik jou graag bij het behalen en behouden van een optimale gezondheid en welzijn.

Riim geeft al sinds 2011 yogales en sinds 2017 meditatie. Zij is oprichtster van LINgGAN Yoga Studio (daarna saktiisha yoga) in Den Haag en SankalpaYogi in Suriname.
Sankalpa Holistic Health is opgericht in 2014.

You may also like

[instagram-feed]