Let op jouw vitamine Vitamine K2

Het belang van vitamine K2 en hoe je het op natuurlijke wijze kunt innemen.

De informatie in dit artikel die ik graag met je wil delen is van groot belang. Velen van ons zijn ons niet bewust van wat we ons lichaam aandoen, wat allerlei gezondheidsproblemen kan veroorzaken van osteoporose tot kanker en diabetes, hartaandoeningen en zowat elke andere ziekte die je maar kunt bedenken. Het antwoord op het genezen van al deze ziekten ligt in voorkomen dat ze zich in de eerste plaats voordoen. Dit artikel is zeer belangrijk stukje van de puzzel en eenvoudig uit te voeren.

Het is ten eerste belangrijk te vertellen hoe de informatie voor het eerst werd ontdekt, tenminste hier in de westerse wereld. Natuurlijk wisten de verlichte rishi’s van India hier al vanaf, maar het duurde erg lang voordat dat de landen buiten India bereikte. In de jaren ’30 reisde Dr. Weston A. Price, een van de meest vooraanstaande gezondheid onderzoekers en tandartsen van de 20e eeuw, tien jaar de wereld rond op zoek naar de geheimen voor een perfecte gezondheid en een lang leven. Hij ging naar zowel afgelegen plaatsen als drukke steden van veertien verschillende landen op zoek naar gezonde mensen en deed uitgebreid onderzoek bij hen. Hij wilde zien wat hun geheim was voor hun goede gezondheid in vergelijking met de slechte gezondheid van veel Amerikanen.

Hij ontdekte dat de mensen die hun inheemse voedsel aten sterke botten en perfecte tandbogen hadden, minimaal tandbederf, een hoge immuniteit tegen tuberculose en over het algemeen een uitstekende gezondheid hadden in vergelijking met mensen die kennismaakten met modern voedsel, zoals witte geraffineerde bloem, geraffineerde witte suiker, geraffineerde plantaardige oliën en ingeblikte en bewerkte voeding.

Met andere woorden, degenen die voedsel aten zoals de natuur het bedoeld heeft – volle granen, verse groenten en fruit, noten en zaden, vlees en zuivelproducten – waren buitengewoon gezond. Uiteindelijk schreef hij het boek, Nutrition and Physical Degeneration, waarin hij gezondheidsstatistieken en foto’s vergeleek van degenen die gezond aten met degenen die bewerkte voedingsmiddelen aten. Het werd hem duidelijk nadat hij zoveel mensen had bezocht, dat degenen die het bewerkte voedsel aten veel zieker waren dan hun inheemse tegenhangers die nog in de natuur leefden en het gezonde voedsel aten dat groeide in de gebieden waarin ze leefden. Maar er was iets dat hem jarenlang intrigeerde en hij wijdde er een heel hoofdstuk aan in zijn boek. De informatie en kennis uit dat hoofdstuk kan een zeer grote bijdrage leveren aan jouw optimale gezondheid.

Dr. Weston A. Price had een nieuwe in vet oplosbare vitamine ontdekt. Eerst dacht hij dat het vitamine D was, maar hij realiseerde zich al snel dat het dat niet was. Het was nog niet ontdekt, dus noemde hij het Activator X. Hij geloofde dat het een ontbrekende voedingsstof was in onze moderne voeding en dat de afwezigheid ervan veel van onze moderne ziekten zou kunnen verklaren. Hij was in staat om tandholten te genezen, mondbacteriën te verminderen en het leven te herstellen van zieke en uitgehongerde kinderen die bijna dood waren, door hun dieet te veranderen in een gezonder dieet dat deze Activator X bevatte, samen met natuurlijk onbewerkt voedsel.

Hij zei dat Activator X werd gevonden in het botervet van melk, in de eieren van vissen en de organen en vetten van dieren. De hoogste concentratie werd gevonden in melk wanneer de koeien grassen aten, vooral de snelgroeiende grassen die in de lente groeien. Hij zei dat het ook wordt gesynthetiseerd door de borstklieren en daarom wordt aangetroffen in moedermelk, en dat het zo een belangrijke rol speelde bij de groei en ontwikkeling van baby’s, evenals bij vruchtbaarheid en reproductie. Hij zei dat melk grote hoeveelheden van deze Activator X bevatte, maar het was nog meer geconcentreerd in boter. Tevens ontdekte hij dat hij de hoeveelheden verder kon concentreren door de boter te centrifugeren en een hoge vitamine “boterolie” te maken.

Jaren later kreeg deze onbekende in vet oplosbare vitamine een naam. Het heet nu Vitamine K2. Vitamine K1 wordt gevonden in groene bladgroenten, maar Dr. Price had het specifiek over deze versie, bekend als vitamine K2, die wordt aangetroffen in dierlijke vetten, melk, boter en boterolie.

Hier ligt de verwarring. Vitamine K2 heeft verschillende soorten zijketens, weergegeven als MK-4 tot MK-13. MK betekent menachinon; MK-5 tot en met MK-13 worden gevormd door bacteriële synthese. Maar de MK-4 is de activator X van Dr. Price, die uniek is en de ENIGE vorm die niet het product is van bacteriële synthese maar afkomstig is van dierlijke bronnen. Het is dus de MK-4, van dierlijke vetten, zoals melk, boter en boterolie die de zeer belangrijke gezondheidsvoordelen geven.En hier komt het belangrijke. We weten dat boter en boterconcentraatproducten zoals ghee 100% MK-4 bevatten. Er zitten geen bacteriële MK’s in deze producten. MK-4 is het vet dat in de natuur voorkomt en is ontworpen voor de groei en voeding van alle zoogdieren.

Alleen vitamine K1 en MK4 komen voor in het navelstrengbloed. De placenta blokkeert eigenlijk MK-7 en laat MK-4 toe in het ongeboren kind. In de placenta worden hoge concentraties MK-4 aangetroffen. En MK-4 is nodig voor de ontwikkeling van het kind.

In feite was het traditionele heilige voedsel in de Ayurveda voor preconceptie en zwangerschap voeding dat rijk was aan MK-4 en baby’s werden altijd gespeend op voedsel dat grote hoeveelheden MK-4 bevatte.

MK-4 helpt ook bij het bouwen van sterke botten en sterke tanden. Het voorkomt ook kanker, diabetes en andere ernstige ziekten.

Als we kijken naar de hoeveelheden MK-4 die in bepaalde vetten worden aangetroffen: volle melk bevat 10 eenheden, boter stijgt tot 90 eenheden als je het vet uit de melk concentreert. Dr. Price concentreerde het botervet meer door de boter te centrifugeren en een boterolie te creëren die 196-240 eenheden bevat. Maar let op: ghee bevat het absoluut hoogste aantal, namelijk 270-360 eenheden!

De oude artsen uit India waren zo wijs om aan te bevelen de MK-4 op deze manier te concentreren. Natuurlijk hadden ze geen  naam voor MK-4, maar ze wisten op hun hoge niveau van verlichting dat het eten van ghee, de essentie van de koemelk, heel goed zou zijn voor de hersenen van het kind in ontwikkeling en voor de vruchtbaarheid van de moeder. Inmiddels heeft de wetenschap deze kennis kunnen onderzoeken en bevestigen. De rishis in India wisten hoe ze het heel geconcentreerd moesten maken: door yoghurt te maken van zware room, die tot boter te karnen en vervolgens het water en de dagelijkse vaste stoffen eruit te laten sudderen, of de boter te klaren, die de MK-4 concentreert.

Wat Vitamine K2 doet is dat het al het calcium dat in je lichaam komt naar de tanden en botten leidt, en weg van de slagaders, gewrichten en andere organen en klieren. Dit is de reden waarom Dr. Price honderden voorbeelden vond van mensen die problemen hadden met hun tanden en tandbogen en die een tekort hadden aan MK-4, terwijl degenen die deze geconcentreerde vormen van vet aten geen problemen hadden met hun botten of tanden. En nogmaals, de oude artsen waren vooruitziend in hun bewering dat het vetweefsel de grondstof was voor het bot. Dat je vetweefsel van goede kwaliteit nodig had om te worden omgezet in bot van goede kwaliteit.

Maar nu komt het. Jarenlang is ons verteld om cholesterol te vermijden en vetarme diëten te eten. Bijna de hele wereld veranderde hun eetgewoonten en begon geraffineerde plantaardige oliën te nuttigen toen werd verkondigd dat we boter moesten vermijden en in plaats daarvan margarine moesten eten. Zelfs in India gingen gheefabrieken open om ghee te maken van margarine. Dit is het moment waarop onze gezondheid een duikvlucht nam. Mensen begonnen op epidemische niveaus osteoporose, tandholten, artritis en hartaandoeningen te ontwikkelen. Vrouwen werden onvruchtbaar en kinderen begonnen allerlei vormen van spraak- en ontwikkelingsachterstanden te ontwikkelen.

Zelfs tot op de dag van vandaag koken de meeste restaurants nog steeds met een mix van geraffineerde plantaardige oliën. Dit geldt zelfs voor alle natuurvoedingswinkels die adverteren dat hun gebak gebakken is met olie en niet met boter, omdat ze denken dat dit gezond is om te doen. Ze realiseren zich niet dat deze oliën oxideren bij deze hoge baktemperaturen en zeer gevaarlijk zijn voor onze gezondheid.

Het werd duidelijk dat wanneer je de plantaardige oliën verwarmt, ze een plastic vormen dat de slagaders verstopt en alle beroertes en hartaanvallen veroorzaakt waar we vandaag getuige van zijn. Dus tegenwoordig stappen mensen af ​​van de meervoudig onverzadigde plantaardige oliën en wenden zich in plaats daarvan tot het eten van de meer verzadigde avocado- en kokosolie. Deze oliën zijn wat zwaar en moeilijk te verteren. Mensen zouden daarom over ghee moeten weten. Het is verzadigd, maar zeer licht verteerbaar. En het levert de zeer hoge doses vitamine K2 MK-4 waar ons lichaam zo naar hunkert.

Wat ook interessant was om op te merken is dat Dr. Price deze voedingsstof “Activator X” noemde omdat hij zei dat het werkte als een activator of katalysator die hielp bij de opname en assimilatie van alle voedingsstoffen uit onze voeding – eiwitten, mineralen, vitamines. Hij verklaarde: “Het is mogelijk om te verhongeren door mineralen die overvloedig aanwezig zijn in het voedsel dat wordt gegeten, omdat ze niet kunnen worden gebruikt zonder een voldoende hoeveelheid van de in vet oplosbare activatoren.”

Met andere woorden, de hoeveelheid voedingsstoffen die we in onze cellen opnemen, hangt af van deze in vet oplosbare vitamines. De oude artsen wisten dit ook, daarom wordt ghee gebruikt als basis van veel Ayurvedische kruidenpreparaten. De kruiden worden in de ghee gekookt omdat de ghee ze over de celwand aflevert. En het eten van ghee in het dieet verbetert in feite de opname van alle voedingsstoffen die we in ons voedsel eten, aangezien alle celwanden in ons lichaam gemaakt zijn van cholesterol, en ghee het voertuig wordt om de voedingsstoffen over die vetcelwandmembranen en in onze cellen. Houd in gedachten: het voedsel dat we eten kan je niet veel helpen, tenzij het wordt afgebroken en opgenomen in de binnenkant van je cellen.

En hier is het andere probleem: nu vitamine K2 is ontdekt, wordt het in alle synthetische vitamine D-supplementen toegevoegd, omdat K2 ervoor zorgt dat het calcium dat door de vitamine D wordt getransporteerd, wordt opgenomen in je botten waar het nodig is in plaats van te worden afgezet in je bloedvaten.

MAAR … het type vitamine K2 dat we in supplementen krijgen is MK-7 (ja, het type dat wordt afgewezen door de placenta zoals eerder vermeld), niet het type dat we in voedsel krijgen. De beste manier om actief te worden en vitamine K2 efficiënt op te nemen, is via voedsel.

Een door de NIH gefinancierd onderzoek onder 27.000 mensen gedurende een periode van zes jaar wees uit dat de gezondheidsvoordelen die samenhangen met een adequate inname van vitamines voortkomen uit het verkrijgen van deze voedingsstoffen door het eten van voedsel in plaats van het nemen van synthetische vitaminesupplementen.

Er is in 2018 ander onderzoek gedaan door Nolan Chatron en zijn groep, die aantoonden dat MK-4 een sterke binding in de weefsels had, terwijl MK-7 een wankele binding en geen stabiliteit vertoonde, wat leidde tot het falen van de MK-7-binding, wat betekent dat ze niet bioactief en op een zeer diep niveau kan worden gebruikt door de weefsels. MK-4 daarentegen is zeer sterk in zijn bindend vermogen, zeer stabiel en bevordert een gezonde binding van calcium zodat het naar de tanden en botten kan worden gebracht en weg van de weefsels en slagaders.

En dit wijst allemaal weer op wat de oude rishi’s ons probeerden te vertellen: we willen dat onze voedingsstoffen pranische energie bevatten, wat betekent dat ze buiten moeten worden gekweekt onder de helende stralen van de zon en de maan. Dit weerspiegelt Dr. Price toen hij stelde dat synthetische suppletie de wijsheid van onze voorouders overstemt – de wetenschap dat alle gezondheid begint met voedzaam, vol voedsel. Zoals Dr. Price heeft verklaard: “Mensen uit het verleden verkregen een stof die moderne generaties niet hebben.” En nu weten we dat deze stof zijn Activator X is, nu bekend als Vitamine K2 MK-4.

Dr. Royal Lee, een andere beroemde tandarts, onderzoeker en oprichter van Standard Process Labs, verklaarde: “Net zoals de chemicus geen leven kan creëren, kan hij ook geen complexe vitamine creëren, het levenselement in voedsel en voeding. Dit is een mysterie dat de chemicus niet heeft opgelost en waarschijnlijk ook nooit zal oplossen.”

En houd dit in gedachten, er is een wijdverbreid tekort aan vitamine K2 MK-4 in de wereld vanwege onze afkeer van het eten van dierlijk vet, dieren die zijn grootgebracht die iets anders eten dan gras, fabrieksboerderijen, hoog antibioticagebruik in diervoeders en bij mensen, dieren die GGO-maïs en soja kregen, uitputting van de bodem, glyfosaat, bewerkte voedingsmiddelen en disfunctie van de darm. En als we een statine of bloedverdunner gebruiken, veroorzaken deze medicijnen een tekort aan vitamine K2 omdat ze het cholesterol verlagen dat het lichaam zo hard nodig heeft om gezond te blijven. Verder kiezen veel mensen onder andere voor plantaardige melk in plaats van volle koemelk, omdat ze al van jongs af aan in hun hoofd hebben gedroomd dat cholesterol slecht voor je is en koste wat kost moet worden vermeden. Door dit te doen, realiseren ze zich niet dat ze een van de belangrijkste voedingsmiddelen van de natuur elimineren. Gelukkig wordt het steeds makkelijker om volle melk van zeer hoge kwaliteit te krijgen van koeien die geen antibiotica of groeihormonen hebben gekregen en die in de wei staan ​​en onbehandeld gras eten.

Naarmate we ouder worden, komen we in wat bekend staat in de Ayurveda als de Vata-fase van het leven, wat betekent dat het element van droogte prominenter wordt in ons lichaam. Daarom wordt het belangrijk voor ons om verschillende delen van ons lichaam te blijven smeren, want als onze gewrichten droog worden, kunnen we allerlei pijntjes ervaren in de gewrichten. De hersenen hebben een continue toevoer van cholesterol nodig om dementie te voorkomen. De hormonen die je jong houden, oestrogeen en progesteron bij vrouwen en testosteron bij mannen, zijn gemaakt van cholesterol, en zelfs als we postmenopauzaal zijn, maken we deze hormonen nog steeds aan. Dat betekent dat we onze klieren de grondstoffen, cholesterol, moeten geven om deze belangrijke hormonen tot op hoge leeftijd te maken. En onthoud altijd dit: cholesterol komt van een dier. Dus terwijl avocado’s, kokosnoten, noten, zaden en andere plantaardige vetten goed kunnen zijn voor veel andere lichaamsfuncties, bevatten ze niet de broodnodige cholesterol die het lichaam nodig heeft. We moeten onze inname van goede vetten op peil houden, aangezien dat het vetweefsel is dat in het botweefsel verandert. We moeten ook de vetlagen in onze huid voeden om uitdroging, verslapping en rimpels te voorkomen die kunnen optreden bij het ouder worden. En vergeet niet dat onze huid ook een constante toevoer van cholesterol nodig heeft, aangezien het zonlicht dat op de huid valt het cholesterol niet alleen omzet in vitamine D, maar ook in serotonine, melatonine, endorfine en vele andere hormonen en neurotransmitters die de hersenen en het lichaam nodig hebben om te functioneren naar behoren.

Het is dus belangrijk voor ons om onze inname van vetten op peil te houden en te begrijpen wat de belangrijkste bronnen zijn van de zeer belangrijke vitamine K2 MK-4: gevonden in melk en in hogere niveaus in boter, met de hoogste hoeveelheden in ghee gemaakt van grasgevoerde koeboter.

Er is een reden waarom onze oudere voorouders meer van deze vette voedingsstof aten naarmate ze ouder werden. Laten we naar deze wijsheid luisteren en deze doorgeven aan toekomstige generaties.

Uittreksel van een artikel van Dr. Marianne Teitelbaum, met haar toestemming vertaald.

https://youtu.be/9-MNJdgFuu4

 

Boekentip K2: Vitamin K2 And The Calcium Paradox

Yoginiriim

Het is mijn missie om je te inspireren en te begeleiden om je geest tot rust te brengen, te ontspannen en te verbinden. Door middel van een holistische aanpak met Ayurveda en Yoga help ik jou graag bij het behalen en behouden van een optimale gezondheid en welzijn.

Riim geeft al sinds 2011 yogales en sinds 2017 meditatie. Zij is oprichtster van LINgGAN Yoga Studio (daarna saktiisha yoga) in Den Haag en SankalpaYogi in Suriname.
Sankalpa Holistic Health is opgericht in 2014.

You may also like