Ayurveda Constitutie Doshas Prakruti

Jouw unieke geest lichaamstype


Ieder van ons wordt geboren met een uniek geest-lichaamstype en door deze te kennen, kun je  jezelf gaan begrijpen en hoe jij je verhoudt tot de wereld. Dit is zo belangrijk op ons levenspad, zodat we dit begrip kunnen gebruiken om te weten wat ons harmonie brengt of het tegenovergestelde. In Ayurveda noemen we dit geest-lichaamstype onze constitutie of Prakruti. De term betekent eigenlijk ‘oorspronkelijke creatie’.

Jouw fysiologie als mens wordt volgens Ayurveda bepaald door drie hoofdkrachten of energieën, bekend als de drie dosha’s. Dit zijn:

  • Vata
  • Pitta
  • Kapha

Wij allemaal hebben de drie dosha’s in ons. De energie van vata zorgt ervoor dat je kunt bewegen en jezelf kunt uiten, de kracht van pitta zorgt voor metabolische actie en kapha voorziet je onder andere van de weefsels in je lichaam. Je constitutie kan eigenlijk het beste worden gedefinieerd in termen van het percentage van elke energie die bij je constitutie hoort. Op deze manier zijn er eigenlijk een oneindig aantal combinaties mogelijk. Dit maakt ons zo uniek. Wat je echter zult ontdekken is dat bij de meesten van ons een of twee krachten  dominanter zullen zijn.

Wanneer deze krachten van vata, pitta en kapha normaal functioneren, zullen ze een goede gezondheid van het lichaam behouden en ervoor zorgen dat alle lichaamsprocessen goed worden geleid. Wanneer ze echter uit balans zijn, kunnen ze allerlei onevenwichtigheden of symptomen veroorzaken. Je Prakruti wordt vastgesteld bij de conceptie en zal in de loop van je leven niet veranderen. Als je jouw constitutie kent, ken je jouw neigingen en door deze te kennen kun je jouw gezondheid in  eigen handen nemen.

Kijk eens naar het onderstaande tabel en ga voor jezelf na de beschrijving die jouw neigingen en langetermijnpatronen het beste beschrijft. Het is oké als je eetlust meer op vata lijkt en je slaap meer op kapha. Onthoud dat we allemaal uniek zijn.

Samenvatting van de fysieke functionele kenmerken van de dosha’s (Prakruti)

Lichaamsstructuur is ook een belangrijk onderdeel van het kennen van jouw constitutie. Kijk eens naar de fysieke kenmerken van de drie lichaamstypes. Natuurlijk kun je ook een mix hiervan zijn. Noteer de beschrijving die jou het beste definieert.

Samenvatting van de fysieke structurele kenmerken van de dosha’s (Prakruti)

 

Riim Lagerwerf

Het is mijn missie om je te inspireren en te begeleiden om je geest tot rust te brengen, te ontspannen en te verbinden. Door middel van een holistische aanpak met Ayurveda en Yoga help ik jou graag bij het behalen en behouden van een optimale gezondheid en welzijn.

Riim geeft al sinds 2011 yogales en sinds 2017 meditatie. Zij is oprichtster van LINgGAN Yoga Studio (daarna saktiisha yoga) in Den Haag en SankalpaYogi in Suriname.
Sankalpa Holistic Health is opgericht in 2014.

You may also like

[instagram-feed]