Het thema van deze maand bij Sankalpa Holistic Centre staat in het teken van onze huid bekeken door de lens van Ayurveda. Omdat we in de meeste delen van de wereld in lockdown zitten, dacht ik: laat me iets kiezen waar we iets meer voor kunnen zorgen dan we gewend zijn: onze huid. Hierover valt zoveel te leren. Ik hoop dat ik je kan inspireren om beter voor jezelf te zorgen en je van alles te leren over de huid. Ik zal Ayurvedische kennis met je delen, je inspireren om met de zintuigen te ervaren door middel van huidverzorgingsrituelen, je interessante links geven om te lezen of podcasts om naar te luisteren. Geniet ervan!

Ayurveda biedt het perspectief dat, hoewel alle huidaandoeningen oppervlakkig van aard kunnen lijken, de huid in feite een weerspiegeling is van verborgen werkelijkheden in elk van onze lichamen. Huidaandoeningen worden zelden veroorzaakt door een probleem op het huidoppervlak; ze zijn veel waarschijnlijker het resultaat van een diepere onbalans – waardoor het enigszins ondoeltreffend is om het symptoom alleen te behandelen. – Melody Mischke.

Bekijk Melody’s Kalmeer je huid gids op Banyan Botanical  Soothe Skin guide.

Voor degenen die nieuw zijn tot Ayurveda, dit is wat een van mijn leraren Dr. Marc Halpern erover schrijft:

Ayurveda, wat vertaald kan worden naar ‘de kunst van het gezond leven’, is de genezende wetenschap uit India. Het wordt al meer dan 5.000 jaar door miljoenen mensen beoefend om het lichaam te helpen terug te keren naar een optimale gezondheid. Steeds meer mensen ontdekken dat deze oude principes gemakkelijk toepasbaar zijn in het moderne leven en dat ze de kracht hebben om gezondheid en tevredenheid te creëren. Gezondheid ontstaat als we in harmonie leven met onze ware aard als geest. Ayurveda stelt ons in staat een glimp op te vangen van onze individuele ware aard en de beste manieren te vinden om een ​​evenwichtig leven te leiden. Het biedt holistisch begrip en genezing aan mensen op alle niveaus: fysiek, emotioneel en spiritueel. Ayurveda maakt gebruik van een veelvoud aan geneeswijzen, waaronder kruiden, dieet, kleuren, aroma’s, geluid, aanbevelingen voor levensstijl, pancha karma, meditatie en yoga.

Ayurveda is meer dan alleen een populaire vorm van alternatieve geneeswijzen. Het is een systeem van holistische genezing als geen ander. De ayurvedische geneeskunde, die vermoedelijk meer dan vijfduizend jaar oud is, leert ons de wereld te zien in relatie tot de vijf elementen – of de dosha’s – van vata, pitta en kapha. Volgens Ayurveda wordt iedereen geboren met een mixl van deze drie dosha’s. Het bepalen van onze constitutie (of onze primaire dosha) is de eerste stap naar het vinden van onze optimale staat van gebalanceerde, natuurlijke gezondheid. ” – Banyan Botanicals

De belangrijkste oorzaken van huidproblemen volgens Ayurveda

Volgens de Ayurveda wordt een slechte spijsvertering beschouwd als de belangrijkste oorzaak van huidproblemen.

 • Iets heel kouds nemen direct na een tijdje heel heet.
 • Het nemen van hete (voedings)stoffen bij warm weer, koude stoffen bij koud weer.
 • Te snel overgaan van vasten naar normaal eten.
 • Melk combineren met vlees of vis
 • De drang om braken / overgeven te onderdrukken – vooral als er sprake is van een brandende indigestie na het eten.
 • Overmatige seksuele activiteit of lichaamsbeweging in de hitte of na het eten van zwaar voedsel of als er sprake is van indigestie.
 • Overmatige oleatie.
 • Eten voordat de vorige maaltijd wordt verteerd.
 • Inname van ongekookt voedsel.
 • Onjuiste panchakarma.
 • Overtollige suiker, gebak, radijs, vers geoogste granen, wrongel, vis en zout voedsel.

Yoginiriim

Het is mijn missie om je te inspireren en te begeleiden om je geest tot rust te brengen, te ontspannen en te verbinden. Door middel van een holistische aanpak met Ayurveda en Yoga help ik jou graag bij het behalen en behouden van een optimale gezondheid en welzijn.

Riim geeft al sinds 2011 yogales en sinds 2017 meditatie. Zij is oprichtster van LINgGAN Yoga Studio (daarna saktiisha yoga) in Den Haag en SankalpaYogi in Suriname.
Sankalpa Holistic Health is opgericht in 2014.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *