De vier vormen van toxinen volgens Ayurveda

Volgens Ayurveda zijn herfst en lente de beste tijden van het jaar voor het uitvoeren van een Ritucharya (een Ayurvedische seizoensdetox van lichaam en geest). Met de herfst op komst deel ik graag met jullie wat kennis over ama (gifstoffen of toxinen) en de 4 vormen van ama.

Ama is  onverteerd voedsel wat zich als gifstoffen ophoopt in je spijsverteringsstelsel. In de Shaka Vansiya Ayurveda traditie, wordt onderscheid gemaakt tussen 4 vormen van ama.

Ama is een Sanskrietwoord dat zich letterlijk vertaalt naar ‘onrijp’, ‘ongekookt’, ‘rauw’, of ‘onverteerd’. Tot op zekere hoogte is de vorming van kleine hoeveelheden ama een normaal onderdeel van het spijsverteringsproces, op de voorwaarde dat het efficiënt wordt verwijderd. Maar als het niet regelmatig wordt geëlimineerd, wordt ama enorm problematisch. Ama zou je dus kunnen vertalen als toxinen. Ama kan dus onverteerd voedsel zijn dat achterblijft in je spijsverteringssysteem als je spijsvertering niet goed werkt of als je niet op de juiste tijden eet.

Ama kan ontstaan door:

 • Te veel eten
 • Eten vóór de vorige maaltijd wordt verteerd
 • ’s avonds te grote maaltijden eten
 • IJsdranken en koude maaltijden
 • Voedsel dat niet vers, puur en biologisch is.
 • Eten zonder volledige aandacht bij de maaltijd; tv kijken of lezen.
 • Te snel eten
 • Eten terwijl je emotioneel van streek bent

Ama kan ook gaan fermenteren en de darmen verstoppen. Als je er niks aan doet verspreidt het zich naar je organen, gewrichten en andere weefsels. Naast onverteerd voedsel als ama kunnen we nog 3 andere vormen van toxinen onderscheiden.

De 4 vormen van ama
1. Ama, afkomstig van onjuiste vertering van voedsel en onjuiste absorptie in de cellen.

2.  Ama visha, die voortkomt uit ama gisting in onze kanalen. Wanneer ama vastzit in ons spijsverteringskanaal, begint het te gisten en wordt het ama visha. Visha betekent “gif”; ama visha is veel gevaarlijker dan ama, omdat het nu zuur is en diep in het lichaam kan doordringen, waardoor huiduitslag, ontstekingen, auto-immuunziekten en zelfs kanker kan ontstaan. Ama visha is een erg hete gif, dus dit moet eruit worden gehaald met behulp van verkoelende specerijen en kruiden.

3. Gara visha, Terwijl ama en ama visha worden gevormd door de onjuiste verbranding van voedsel in het lichaam, is gara visha afkomstig van xenobiotica uit het milieu zoals luchtverontreiniging, pesticiden, farmaceutische en nutraceutische middelen, kunstmatige zoetstoffen, additieven en conserveermiddelen in ons voedsel en synthetische huidverzorgingsproducten die we op ons lichaam aanbrengen. Deze gifstoffen kunnen hun weg vinden naar diepe niveaus van het lichaam, inclusief het beenmerg, en auto-immuunziekten en kanker veroorzaken. Gara visha heeft een hete zure aard, dus net als ama visha kan het uitslag op de huid veroorzaken als het door de zweetporiën naar buiten komt. We moeten dus heel voorzichtig zijn bij het eruit trekken, omdat het de fysieke kanalen onderweg kan scheuren via de stoelgang, urine en zweet.

3. Indravajraabhijanya visha, afkomstig van elektromagnetische straling is afkomstig van elektromagnetische frequenties (EMF’s) en straling die wordt uitgezonden door zaken als mobiele telefoons, computers, röntgenstralen, zendmasten voor mobiele telefoons en Wi-Fi. EMF’s vermengen zich met prana en worden via de trillingskanalen aan alle organen, klieren en systemen afgegeven. Omdat het de prana is die cellen hun intelligentie geeft om al hun functies uit te voeren, kan dit type toxine kanker veroorzaken als de cellulaire functies verstoord raken.

Het mag duidelijk zijn dat wanneer sprake is van ama in een van de vier vormen of meerdere vormen dat het zeer wenselijk is om het lichaam te kunnen reinigen zodat het lichaam optimaal kan functioneren. Het liefst willen we het natuurlijk voorkomen.

Wat zijn tekenen en symptomen van ama?

 • Verstopping van de kanalen (kan symptomen veroorzaken zoals sinuscongestie, lymfecongestie, obstipatie, fibrocystische veranderingen, enz.)
 • Vermoeidheid
 • Zwaarte
 • Abnormale stroom van vata (er zijn veel manieren waarop dit zich in het lichaam kan manifesteren, maar voorbeelden zijn onder meer een teveel aan opwaarts bewegende energie die brandend maagzuur veroorzaakt of een teveel aan neerwaarts bewegende energie die diarree veroorzaakt)
 • Indigestie
 • Stagnatie
 • Abnormale smaak, gedempte smaak of slechte eetlust
 • Seksuele zwakte
 • Mentale verwarring

Wil jij meer weten over Ama in jouw lichaam en welke eerste stappen je kunt nemen om het lichaam te reinigen? Laat het me weten via onderstaand formulier en ik neem contact met je op om een  30 minuten gratis online consult in te plannen.

Riim Lagerwerf

Het is mijn missie om je te inspireren en te begeleiden om je geest tot rust te brengen, te ontspannen en te verbinden. Door middel van een holistische aanpak met Ayurveda en Yoga help ik jou graag bij het behalen en behouden van een optimale gezondheid en welzijn.

Riim geeft al sinds 2011 yogales en sinds 2017 meditatie. Zij is oprichtster van LINgGAN Yoga Studio (daarna saktiisha yoga) in Den Haag en SankalpaYogi in Suriname.
Sankalpa Holistic Health is opgericht in 2014.

You may also like

[instagram-feed]