De genezende eigenschappen van specerijen

In de westerse wereld denken we aan specerijen die vooral gebruikt worden om het eten lekker te laten smaken. Maar het blijkt dat ze ook geneeskrachtige eigenschappen hebben, net als de kruiden en voedingsmiddelen. Ze zijn ook erg goed in het helpen van onze spijsvertering.

WIST JE DAT…..

We kardemompeulen kunnen adviseren om eiwitten te verteren, of fenegriekzaad en/of komijnzaad om te helpen bij de vertering van vetten? Gember wordt gebruikt om het spijsverteringsvuur aan te wakkeren en venkelzaad heeft het vermogen om het spijsverteringsvuur op gang te brengen als het vuur te laag is of te verlagen als het vuur te hoog is. Let erop om niet te veel venkel te gebruiken om je spijsvertering te behandelen als je een probleem hebt dat we hoog oestrogeen / laag progesteron noemen, omdat dit glandulaire gezwellen kan veroorzaken , zoals cysten op de eierstokken of borsten, baarmoeder poliepen, vleesboom tumoren of een zware menstruatie, die allemaal optreden wanneer oestrogeen te hoog is.

We gebruiken ajwain (ajowan)-zaden wanneer de fysieke kanalen van het lichaam erg verstopt zijn, wat kan gebeuren als de cliënt veel harde oude kazen, rood vlees, notenpasta en ongefermenteerde soja zoals tofu heeft gegeten. We gebruiken ook ajwain om de moedermelk te zuiveren als zij niet wist dat ze het beste wat reiniging kon doen voordat ze haar baby verwekte en nu bevat haar moedermelk gifstoffen die problemen veroorzaken bij de baby, zoals zure oprispingen of eczeem. We gebruiken ajwain ook bij reinigingskuren om de urinekanalen te verwijden, zodat de korianderthee de gifstoffen die we uit de diepere weefsels halen, naar de nieren kan leiden.

We leren cliënten ook de juiste manier om melk te drinken. Zo laten we ze zien hoe ze de melk kunnen laten sudderen met kardemompeulen die je helpen het eiwit in de melk te verteren en een kaneelstokje, dat je helpt de suiker in de melk te verteren. Kaneel wordt ook gebruikt om de gevoeligheid van de patiënt voor insuline te verhogen. Veel mensen zijn diabeet vanwege insulineresistentie, waarbij ze insuline aanmaken terwijl hun lichaam er niet meer op reageert. Koken met kaneelstokjes helpt de insulinegevoeligheid met 20% te verhogen. Daarom wordt het aanbevolen in veel van de ayurvedische kruidenformules voor bloedsuiker.

Even terzijde: we raden meestal de hele kruiden aan, omdat ze een deel van hun essentiële oliën en therapeutische eigenschappen zullen verliezen als ze worden vermalen en een tijdje in kruidenflessen hebben gezeten.

Gemberwortel staat er altijd om bekend dat het het spijsverteringsvuur verhoogt als het te laag is, bijvoorbeeld als iemand zijn eetlust heeft verloren. Het wordt ook gebruikt voor misselijkheid, vooral in combinatie met kardemompeulen, in een thee.

Soms komen we iemand tegen die veel congestie heeft, maar ook een hoge pitta of te veel warmte in het lichaam. In gevallen waar er verstopping is, worden meestal gember en zwarte peper in een thee gebruikt om de congestie in de sinussen en andere kanalen te doorbreken. Maar als iemand al te veel hitte in het lichaam heeft, kunnen we geen gember en peper gebruiken, omdat het ze meer zal opwarmen. Dus in situaties als deze raden we het gebruik van hele kruidnagel aan, zowel bij het koken als in een thee, omdat kruidnagel de verstopte kanalen kan openen en een verkoelende energie kan creëren zodra deze in het lichaam is opgenomen.

Nootmuskaat is goed voor het kalmeren van de hersenen – het kan in de melk worden gekookt en voor het slapen gaan worden ingenomen. Je wilt dit echter niet op langere termijn doen, omdat het de hersenen een beetje kan afstompen. We gebruiken ook nootmuskaat en formules in thee en dranken om diarree te kalmeren, omdat het de hersenen vertelt om de beweeglijkheid in de darm te vertragen. Nogmaals, in deze gevallen raden we aan om de hele nootmuskaat te raspen en niet de vermalen versie te gebruiken.

Kerrieblaadjes worden bij het koken gebruikt om de lever te helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Fenegriekzaden worden ook gebruikt om zowel de bloedsuikerspiegel als het hoge cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Dit komt omdat het de lever helpt, die zowel de bloedsuikerspiegel als het cholesterol onder controle houdt. Dit is ook de reden waarom fenegriek wordt gebruikt om te helpen bij het afvallen, omdat het helpt bij het metaboliseren van de vetten in de voeding. We raden moeders die borstvoeding geven ook thee aan waarbij fenegriekzaad en venkelzaad worden gecombineerd in twee liter heet water. Dat drink je dan de hele dag door ervan te nippen om de melkproductie te stimuleren.

Komijnzaad kan  worden gebruikt voor vetmetabolisme, cholesterolverlaging en afvallen. Daarom laten we onze cliënten in deze situaties gewoonlijk komijnzaad en fenegriekzaad combineren, altijd samen met andere specerijen en kruiden om de formule in evenwicht te brengen. Heel komijnzaad helpt onze darm voedsel te absorberen, daarom wordt het gecombineerd met nootmuskaat om diarree te helpen stoppen. En omdat het zo effectief is bij het bevorderen van de opname, gebruiken we het in onze rehydratiedranken als iemand uitgedroogd is. Wanneer je geroosterd en geplet komijnzaad toevoegt aan je water, of lassi of karnemelkdrank, helpt het de opname van dat water in de cellen.

Saffraan kan in melk worden gestoofd om de ziekte van Parkinson te voorkomen. Maar nogmaals, we waarschuwen cliënten die een hoge pitta hebben om voorzichtig te zijn met saffraan, omdat bekend is dat het de hitte in het bloed verhoogt als het gedurende een langere periode wordt gebruikt.

De meerderheid van onze cliënten krijgt hun eigen specifieke theeformules – en hoewel er tal van kruiden en specerijen in hun eigen unieke formule zitten, die is gebaseerd op hun eigen specifieke problemen binnen hun fysiologie, zullen de meeste van deze patiënten hele korianderzaden gebruiken in hun recepten. Dit komt omdat koriander gifstoffen kan verwijderen terwijl het de lever koel houdt.

In deze tijd is de lever van iedereen extreem heet door het overmatig gebruik van medicijnen in combinatie met de chemicaliën in hun sterk bewerkte dieet. We moeten dus detox introduceren, maar daarbij de lever koel houden, om huiduitslag en spijsverteringsproblemen te voorkomen terwijl we deze zeer hete gifstoffen opruimen. Niet alleen dat, veel mensen zullen huiduitslag krijgen als ze met hun reinigingsprotocollen beginnen, maar een thee gemaakt met korianderzaad kan die gifstoffen van de huid naar de urine leiden, waardoor een opflakkering van de huid wordt voorkomen.

Dit was een van de dingen die Vaidya Mishra,  leraar en ayurvedische mentor van Dr. Marianne Teitelbaum, opmerkte toen hij naar Amerika kwam. Telkens wanneer hij probeerde iemand op een detox-programma te zetten, kreeg deze steevast uitslag, omdat de zeer hete gifstoffen door de poriën in de huid naar buiten zouden komen. Het duurde niet lang voordat hij besefte dat hij de cliënt een thee met koriander moest geven om de hele dag door van te nippen om die huiduitslag te voorkomen.

Naast al deze genezende eigenschappen worden kruiden ook gebruikt in de meeste ayurvedische kruidenformules omdat ze katalysatoren zijn om transformaties te helpen creëren. Met andere woorden, ze kunnen je helpen om de kruiden in de formule tot diep in de cellen op te nemen. Nu weten we bijvoorbeeld dat zwarte peper de opname van kurkuma in de cellen met ongeveer 2.000% verhoogt. Dat is best veel! Dit is waarom je zult merken dat veel van de ayurvedische formules kruiden bevatten die samen met de kruiden in de formule worden gebruikt.

Vaidya Mishra maakte zich altijd zorgen over de Amerikaanse cliënten die niet wisten hoe ze moesten koken met vele tientallen kruiden zoals hun Indiase tegenhangers. Ze hebben nooit de genezende eigenschappen van de kruiden geleerd. En zelfs in India gaven ze soms gewoon het gebruik van kruiden door bij het koken of in kokende melk, zonder zelf precies te begrijpen waarom ze de kardemom in de melk of de komijn- en fenegriek zaden in de zwaardere gerechten deden.

Maar nu we de moderne wetenschap hebben, kunnen we alle geneeskrachtige waarden van deze verbazingwekkende kruiden onderzoeken, zodat het ons stimuleert om meer hulpmiddelen te gebruiken om onszelf mee te genezen, los van kruidenthee en tabletten.

Dus hopelijk heb je geleerd hoe je meer kruiden kunt gebruiken bij het koken en je dagelijkse routine, wat een grote bijdrage kan leveren aan je spijsvertering, aan het genezen van je geest en lichaam, en aan het verbeteren van je ontgiftingsprotocollen. Denk niet alleen aan specerijen als iets dat wordt gebruikt om eten goed te laten smaken. Ik hoop dat je deze informatie nuttig vond, terwijl je meer manieren probeert te leren om jezelf zo gezond mogelijk te houden.

Dit is een vertaling van het artikel van Dr. Marianne Teitelbaum, Ayurvedic Practitioner in de VS. Met haar toestemming vertaald.  Riim Lagerwerf raadpleegt Dr. Marianne Teitelbaum voor haar eigen cliënten en past o.a. haar klinische ervaring  en kennis toe binnen Sankalpa Holistic Health. Daarnaast past Riim waar mogelijk ook kruidenformules toe van Vaidya Mishra. Eind jaren negentig begon Marianne Teitelbaum aan een 17-jarige één-op-één stage bij Vaidya Rama Kant Mishra, een bekroonde kruiden formuleerder die afkomstig is uit een 5000 jaar oude familielijn van Raj Vaidyas, die de koninklijke familie van India behandelt. Tijdens haar stage leerde Vaidya Mishra haar hoe ze praktisch elke ziekte moest behandelen, waarbij ze meer dan 500 kruidenformules maakte voor alle problemen die ze samen behandelden. 

Riim Lagerwerf

Het is mijn missie om je te inspireren en te begeleiden om je geest tot rust te brengen, te ontspannen en te verbinden. Door middel van een holistische aanpak met Ayurveda en Yoga help ik jou graag bij het behalen en behouden van een optimale gezondheid en welzijn.

Riim geeft al sinds 2011 yogales en sinds 2017 meditatie. Zij is oprichtster van LINgGAN Yoga Studio (daarna saktiisha yoga) in Den Haag en SankalpaYogi in Suriname.
Sankalpa Holistic Health is opgericht in 2014.

You may also like

[instagram-feed]