Ayurvedische Yoga Therapie

Yoga en Ayurveda zijn twee met elkaar verbonden takken van dezelfde grote boom van Vedische kennis die het hele menselijke leven en het hele universum omvat. ~ Dr. Vasant Lad

Onze Ayurvedische Yoga therapie sessies komen in aanmerking voor vergoeding in de aanvullende verzekering bij een aantal zorgverzekeraars. 

Wat is Ayurvedische yoga therapie (Ayuryoga)?

Ayuryoga is de beoefening van Hatha Yoga en meditatie volgens de Ayurvedische richtlijnen. Ayuryoga houdt rekening met jouw constitutie volgens Ayurveda (prakruti) en jouw huidige staat van gezondheid (vikruti). Ayuryoga is dus een combinatie van de zusterwetenschappen Ayurveda en Yoga. Ayurveda is de wijsheid van het leven (veda – kennis, wijsheid; ayus – leven). Yoga is een oefensysteem voor de ontwikkeling van lichaam, geest en ziel. Yoga betekent eenheid, eenheid en verbinding. Ayur Yoga omvat daarom yoga-oefeningen in verband met Ayurveda.

Ayuryoga erkent dat Ayurveda en Yoga één zijn en biedt een geïntegreerde, geïndividualiseerde en therapeutische benadering van gezondheid, vitaliteit en vreugde. Het is gebaseerd op het principe dat we ons niet moeten aanpassen aan de yogapraktijk, maar dat de yogapraktijk uniek moet zijn om ons en onze behoeften aan gezondheid en vitaliteit te ondersteunen. Deze geïndividualiseerde benadering beschouwt ieder van ons als een uniek wezen, niet alleen in termen van onze genetische samenstelling, maar ook in hoe we tot onevenwichtigheid en uiteindelijk ziekte komen.

Ayurveda biedt een diepgaand kader voor het begrijpen van het menselijk lichaam, onze constitutie en vooral de oorsprong van ziekten en de oorzaken ervan. Zowel yoga als Ayurveda herstellen de stroom van prana (energie). Daarbij maakt Ayurveda gebruik van voeding, dieet, levensstijl, therapeutische behandelingen en kruiden toepassingen, terwijl yoga pranayama, asana, meditatie, mudra en ethische levenspraktijken biedt om lichaam, geest en ziel te ondersteunen. Yoga schenkt ons ook technieken om prana te sturen. Door de beoefening van yoga kunnen we de geest zuiveren om de therapeutische en helende praktijken van Ayurveda te ondersteunen die ons welzijn verbeteren.

In dit artikel kun je meer lezen over de connectie tussen Ayurveda en Yoga. Oorspronkelijk artikel is in het Engels.

Ayuryoga bij Sankalpa Holistic Health 

Ik zet de Ayurvedische yoga therapiesessies in voor een verscheidenheid aan fysieke, emotionele, sociale gezondheidsklachten. Eerst voer ik een grondige gezondheidsanamnese uit en een ayurvedisch onderzoek, inclusief pols- en tong diagnose. Op basis hiervan stel ik  vervolgens een ayurvedische yogatherapie-behandelplan op dat bestaat uit één-op-één ayurvedische yoga therapiesessies met o.a houdingen, ademhalingsoefeningen en pranayama, meditatie, massage, maar ook therapie obv geluid, kleur en aroma. Afhankelijk van jouw onbalans of aandoening zal de lengte van de serie sessies verschillen.  Naast de 1 op 1 therapie sessies krijg je ook aanbevelingen en huiswerk om thuis toe te passen om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te vergroten.

Stap 1,  Intake €75, 60 minuten 

We gaan aan de slag met jouw hulpvraag en doelen. We doorlopen een uitgebreide gezondheidsanamnese en intake. Ik voer zowel een tong- als polsdiagnose uit en doe een algemeen ayurvedische onderzoek. Je ontvangt 1 tot 2 eerste aanbevelingen om aan te werken tot onze volgende sessie waar ik mijn bevindingen zal delen. Duur: sessie van 60 minuten.

Stap 2, Delen van bevindingen en eerste ayuryoga therapie les  €100,  90 minuten

Binnen een week na je eerste intake zien we elkaar weer. Ik zal mijn bevindingen delen en jouw persoonlijk ayuryoga therapie behandelplan. Dit plan omvat de houdingen, ademhalingstechnieken, meditatie en mantras helemaal afgestemd op jouw staat van gezondheid en hulpvraag.
Duur: sessie van 90 minuten.

Stap 3, Vervolg Ayuryoga Therapie sessies  €100 per sessie, 90 minuten

Bij iedere therapiesessie geef ik je een opdracht, een soort huiswerk: iets om aan te werken tussen de bezoeken door. Wanneer we elkaar ontmoeten, zal ik iedere keer nagaan hoe het gaat.

 

[instagram-feed]